Despre baloane – partea I-a

 

Baloanele ne fac sa ne simtim emotionati si fericiti, iubiti si apreciati. Ele au un impact enorm asupra noastra, indiferent de varsta pe care o avem. Exista ceva magic in felul in care plutesc, lucesc sau stralucesc. Exista o lume a lor, aparte, in care bucuria este pura, spontana, imensa, memorabila. Lumea baloanelor este unica.

Astazi, nici un eveniment nu este complet fara baloane. Ele au devenit parte a oricarei festivitati.

 

Stiati ca…

 

I-1

* Arborii de cauciuc cresc in jungla. Daca se cresteaza scoarta copacului, va incepe sa curga o seva laptoasa, numita latex. Aceasta este colectata si apoi prelucrata. Astfel se obtine cauciucul. Arborele nu este afectat in procesul de colectare a latexului si poate fi exploatat timp de aproape 40 de ani;

* Drept urmare, baloanele sunt produse ecologice, biodegradabile;
* Atunci cand un balon se sparge, el face un zgomot asurzitor. Aceasta datorita faptului ca aerul din interiorul balonului are o presiune foarte mare. Daca balonul se inteapa, aerul comprimat din balon obliga gaura sa se dilate foarte mult, brusc si aerul iese din balon cu viteza sunetului, provocand un zgomot foarte puternic;
* Primele baloane au fost inventate de omul de stiinta Michael Faraday, in 1824. El a avut nevoie de niste recipienti elastici, in cadrul studiilor sale asupra gazelor. Deci, baloanele inventate de Faraday nu erau pentru divertisment. Un an mai tarziu, deja se produceau bine-cunoscutele noastre baloane. La inceput, baloanele erau umflate doar cu aer;

 * Baloanele Qualatex, SUA, sunt de cea mai buna calitate din lume. Sunt facute din 100% latex natural. Au o perioada de biodegradare comparabila cu cea a unei frunze de stejar.Se gasesc in peste 70 de culori si nuante si au forme si marimi diferite;

* Qualatex Balloons produce anual peste un miliard de baloane;

I-2

 

* Baloanele Qualatex exista si pe piata romaneasca – multi decoratori folosindu-le in lucrarile lor.

 

I-3

 

 

divider 4

 

Despre baloane – partea a II-a

 

* Cate feluri de baloane exista?

Baloanele se impart in 3 categorii.

1. Baloane Latex

Atunci ne gandim la baloane latex – cele din cauciuc 100% natural – prima imagine care ne apare in minte este cea de baloane rotunde. Si asa este; decoratorii folosesc in cea mai mare parte, acest tip de baloane care sunt intr-o gama foarte larga de marimi, culori, modele. Dar, pe langa acestea, pentru a crea modele variate, interesante, cat mai apropiate de realitate, se utilizeaza si alte feluri de baloane. Cum ar fi baloanele de modelaj – cele lungi – care sunt de diferite grosimi si culori, baloane in forma de inimioara – diferite dimensiuni si culori, sub forma de floare – diferite dimensiuni si culori, sub forma de gogoasa – diferite dimeniuni si culori, sub forma de corp de albinuta, etc.

2. Baloane Folie

Baloanele care poarta aceasta denumire sunt facute dintr-un material special, cu aspect de folie metalizata, lucioasa. Mylar este denumirea utilizata pentru ele, pe plan international.

Mylar este materialul – marca inregistrata – inventat de DuPont Teijin Films. Materialul este un tip de nailon creat pentru programele spatiale ale SUA.  Producatorii de asemenea tip de baloane, aplica peste nailon un strat metalic, ceea ce le da aspectul specific. Denumirea de Mylar a fost, deci, generalizata, fiind atribuita tuturor baloanelor care sunt facute dintr-o folie asemanatoare celei originale si care are la baza compusi poliamidici. Acest tip de material nu este poros si, drept urmare, baloanele confectionte din el, daca sunt  umflate cu aer sau cu heliu, nu ar trebui sa piarda gaz. Zona delicata, care poate sa creeze probleme, adica pe unde gazul ar putea sa iasa, este zona “gatului” – acolo unde exista orificiul prin care se umflu baloanele si o banda de lipire. Daca, insa, se iau niste masuri suplimentare de sigilare a zonei respective, nu ar trebui sa mai existe probleme.

Baloanele folie se gasesc intr-o gama larga de forme, marimi, culori si modele.

Aceste baloane nu sunt biodegradabile si de aceea trabuie avut grija ca animalele sa nu le inghita, deoarece le poate provoca moartea. In SUA este interzisa lansarea lor in aer. Ele trebuie sa fie intotdeauna legate, fixate – pentru a se evita ridicarea lor in atmosfera, unde pot crea mari probleme, de diferite genuri. Datorita stratului superior metalic, aceste baloane sunt bune conducatoare de electricitate. S-a intamplat ca in SUA, in urma unei lansari de baloane folie, unele sa ajunga in dreptul firelor de inalta tensiune si sa provoace o pana de curent care a afectat o zona mare a orasului respectiv. Baloanele folie, tot datorita stratului metalic sunt, de asemenea, bune conducatoare de caldura. De aceea, trebuie avut in atentie cum si cat se umfla vara – daca vor avea de suportat o crestere de temperatura sau daca vor sta in soare, ele se vor dilata si se pot sparge. Fenomenul opus se petrece iarna, ori daca sunt duse intr-un loc unde este mai frig decat acolo unde au fost umflate. Baloanele se vor “strange”, contracta. Aceasta nu este insa o problema. Imediat ce vor fi aduse din nou la caldura, isi vor reveni la dimensiunile initiale.

3. Baloane Bubble

Acesta este cel mai nou tip de baloane aparute pe piata. Baloanele bubble sunt facute dintr-un plastic special, care se dilata, intinde atunci cand balonul este umflat cu aer sau heliu si devine transparent. Baloanele bubble, odata umflate sunt perfect rotunde si arata ca mingea cu care se joaca copiii pe plaja. Transparenta baloanelor, modelele imprimate care ies in evidenta tocmai datorita acestui substrat transparent, luciul lor specific, forma perfect rotunda, toate aceste lucruri fac din baloanele bubble un instrument minunat, spectaculos in crearea de decoratiuni ori decoruri speciale. Baloanele bubble se gasesc intr-o gama limitata de marimi si modele. Baloanele bubble se clasifica in: baloane single bubble (transparente si cu diferite desene, modele colorate, imprimate pe ele – personaje Disney, animale, flori, fluturi, etc), baloane deco bubble (transparente dar cu modele albe pe ele – buline, flori, inimioare, stelute, benzi), baloane solid-color bubble (care nu sunt transparente, ci sunt colorate, uni), baloane double bubble (si ele sunt transparente dar atunci cand sunt umflate, in interiorul lor se umfla un alt balon, asa incat apar ca un balon in alt balon. Efectul este intr-adevar spectaculos). Umflate cu aer sau cu heliu, baloanele bubble isi pastreaza forma o perioada foarte indelungata de timp.

Baloanele bubble sunt produse doar de firma Qualatex, SUA.

In lume, exista mai multi producatori de baloane, cum ar fi Qualatex, Anagram, Betallic, CTI, Kaleidoscope, Classic, Northstar, Gemar, Sempertex. Anagram produce doar baloane folie. Betallic produce baloane latex si folie. Kaleidoscope fabrica baloane folie. Classic fabrica baloane folie. Northstar produce baloane folie. Gemar produce baloane latex. Sempertex fabrica baloane latex. Singura companie care produce toate tipurile de baloane – baloane latex, folie, bubble – este Qualatex, SUA.

II-1 II-2

 

 

divider 4